Skribenten

Jeg er 38 år. Bor i hus på Djursland, tæt på skov og strand, og kommer fra Sønderborg. Jeg har redet siden jeg var 10 år og altid brugt meget tid i ude hos hestene. Det er mest ungheste jeg har redet og jeg har arbejdet med heste i flere omgange.

Efter gymnasiet, læste jeg medicin i 3 år på Århus Universitet. Da jeg nogle år senere begyndte at undersøge nogle sundhedsmæssige ting med hestene, fandt jeg ud af at jeg kunne bruge det lægelatin, anatomi, genetik, embryologi, biokemi, biofysik og fysiologi, jeg havde lært. Det var utrolig spændende, at jeg havde en baggrundsviden, så jeg kunne at læse lidt mere forsknings baserede ting og snakke med fagpersoner om tingene. Jeg har også lært at der helst skal være kilder på alt skrevet, så man ved hvor tingene kommer fra og man kan gå tilbage og læse kilderne. Jeg fik de første artikler tjekket af fagpersoner, for at der ikke skulle være nogen tvivl om indholdet.

1239498_10152425026931515_1670765696_n

Grunden til at jeg overhovedet kom igang med at læse, og skrive artiklerne, var at jeg fik en hest der var lidt et problem barn. En smuk bronze medalje hoppe kåret med 9 i helhed. Hun havde god takt og bæring i alle gangarter, et super godt humør og et godt sind. Men hun havde dårlig fordøjelse, dårlige hove og hun var nederst i hierakiet på folden. Jeg tilred hende som 4 års og det føltes anderledes fra starten. På skovturene var hun fyr og flamme, men på dressurbanen gik det trægt. Hun kunne ikke gå til bidet, men lagde sig hele tiden lidt foran eller lidt bagved. Jeg valgte gode undervisere, men lige meget hjalp det. Så jeg begyndte at undersøge hvad der kunne være galt.                                                                                                                         

Jeg begyndte at give hende roepiller, olie, hø og tilskudsfoder istedet for det hun havde været flasket op på (wrap/græs, valset byg, halm og kovit fra en fodertønde). hvilket betød at hun ikke længere fik kolik. Senere tog jeg hende helt af korn og fodrede hende med græs/hø, lucerne, olie og vitamin/mineral efter hendes vægt. Hun fik rigtig gode hove og en fin pels. Det eneste jeg ikke kunne rette op på var det ridemæssige og da jeg altid kun har redet ungheste og har arbejdet som rytter, kunne jeg ikke forstå det. Det var meget frustrerende. Efter 2 år kom hun i røntgen og jeg fandt ud af at hun havde Kissing Spine 2 steder, med svært nedbrud af knogle. Så lige pludselig faldt brikkerne på plads.

Da jeg fik dommen, stod jeg med dyrlægen og de ting han sagde gav ingen mening i mit univers.” Kissing Spines er ikke arveligt”, “du kan sagtens avle”.. Men ud fra det genetik jeg har haft undrede det mig, at der ikke skulle være en grad af arvelighed. Og selv om jeg gerne ville have et føl, syntes jeg det virkede uklogt at ifole en hoppe med ondt i ryggen. Jeg prøvede at trænes hendes ryg i 3 mdr, efter de bedste trænings principper jeg kunne finde for kissing spine, uden at det blev bedre. Min frustration over ingen klare svar at kunne få, kanaliserede jeg ud i at få fat i alt læsestof og prøve at sætte mig ind i hvad der var op og ned. De ting jeg fandt ud af, syntes jeg var vigtige at skrive om, da mange andre står med kissing spines heste og sandsynligvis fik de samme uklarheder som mig. Artiklen kan læses her: http://holdyourhorses.dk/?page_id=83

Udover hestene interesserer jeg mig meget for politik og samfund. Jeg går meget op i politik og har meldt mig som frivillig i noget organisations arbejde. Her skriver jeg bl.a. nyhedsbrevene. Der er også en del kurser i kommunikation, samfunds struktur, lovgivning, hvordan man sikrer sig indflydelse igennem arbejdet osv. Det er dejligt og man møder nogle nye mennesker.

I stedet for at blive læge, fandt jeg ud af at min krop fungerede bedst med noget fysisk. Så jeg arbejder i dag som anlægsgartner og er utrolig glad for det.