Foderrelateret sygdom: Kolik

 

images-5 images-7

Gæringskolik:

Når føden kommer ned i hestens mavesæk møder det nogle levende mælkesyrebakterier, hvis job det er at starte nedbrydningen af foderet. Disse bakterier dør, når blandingen når den syreholdige del af mavesækken. Det er en nødvendig process, da mælkesyrebakterienes gæringsprocess skal stoppes inden foderet når tyndtarmen. Når hesten fodres med foder der giver begrænset spyt produktion (korn, kraftfoder, kornholdigt müsli etc), vil manglen på spyt gøre at foderet er meget tørt og blandingen har derfor svært ved at blive blandet ordenligt op med mavesyren. Mavesyren får derfor ikke slået mælkesyrebakterierne ordenligt ihjel. Når blandingen når ud i tyndtarmen fortsætter gæringen, det gør at der dannes store mængder luft og det er det der kan give gæringskolik og tarmslyng. Det samme kan være tilfældet hvis hesten mangler vand.

images-4download-6

 

Det er ikke kun mangel på spyt, underskud af godt grovfoder giver. Det giver også mindre tarm peristaltik (bevægelser), dette kan også øge risikoen for kolik. Tarmen har brug for en hvis fyldningsgrad, for at kunne holde sig i gang. Resterne af foderet skal ud, det skal helst ikke stå stille. Det samme er gældende i forhold til tarmslyng. Hvis ikke tarmen er fyldt op, øger det risikoen for at et tarmafsnit kan svinges/drejes rundt og give tarmslyng og fuldstændig blokering af tarmen. Når der lukkes af for blodforsyningen risikerer man at dele af tarmen dør og skal fjernes ved operation. En livstruende situation.

 

Man skal tænke meget over det, hvis hesten går på ned gnavede folde/jordfolde og hvis hesten står på spåner. Det er vigtigt at den har grovfoder, den kan tygge i. Hesten skal hver dag have det der svarer til mindst 1% af dens vægt i tørstof.

Sandkolik:

Når hesten får sand eller jord med ned, vil disse partikler være tungere end foderet. Det vil derfor falde til bunds i tyktarmen og blindtarmen, og have svært ved at komme ud igen. Det kan hobes op over længere tid og pludselig give en sand kolik, der ofte er livstruende.

images-2images-3

Årsager: Hvis ikke hesten får træstof nok ( cellulose fra godt grovfoder), vil den prøve at finde noget der fylder i maven. Den vil grave rødder op og sandsynligvis få en masse jord og sand med ned. Det kan også være i det spæde forår, hvor de små græsplanter sidder i en let og fugtig jord. Hesten vil tit få sand/jord med når den i sin glæde over planterne, spiser dem. Der kan også være jord og sand i det stråfoder man giver hesten. Eller den kan få sand med op hvis man fodrer den på jorden. Man skal sørge for at undgå nedgnavede folde eller jordfolde uden adgang til grovfoder. Man kan lave et foderbord som hestene kan spise af, for at undgå jord og sand i foderet.

download-3

Sandkolik kan også skyldes mangel på elektrolytter eller salt. Hvis hesten er i underskud vil den prøve at slikke på jorden, da den snager let af salt. Har man lavet en ordenlig foderplan vil dette ikke være et problem. De fleste heste har også i dag adgang til en slikkesten. Sveder hesten meget, kan man blande ekstra elektrolytter i dens foder.

be0df4c2f00c5a3b90a006813606a06e_f70

 

Hvis man er i tvivl om hesten får jord med op, kan man lave en lille prøve, hvor man opløser noget af en frisk hestepære med lidt vand og hænger den op i en klar plastikpose/handske. Hvis der er sand eller jord vil det bundfældes ret hurtigt, så man kan se det (se billede). Psyllium frøskaller kan hjælpe med at få sandet ud, da det danner en gelé i forbindelse med væsken undervejs i fordøjelsen.

download-7

Dårligt/fordærvet foder:

Kvaliteten af det foder man giver sin hest skal helst være god. Er der skimmelsvampe, støv eller jord i stråfoderet, skal det kasseres. Skimmelsvampe producerer giftstoffer (toksiner), som øger risikoen for ubalancer som kolik og diarré. Meget våd wrap eller ensilage vil også påvirke tarmkanalen, da det kan være meget surt. Det øger risikoen for kolik og diarré. Ensilage mangler også træstof og er, som tidligere nævnt, slet ikke godt til heste.

download-8    download-9

 

Halm:

Halm er en af de hyppigste årsager til forstoppelse. Halm består af ufordøjeligt plantemateriale (lignin), hvilket betyder at hesten kværner det med tænderne, men det fortsætter ufordøjet igennem, indtil det plumber ud med hestepærerne. Halmen gør at tarmen bliver tung og peristaltikken mindre. Halmen kan meget nemt hobe sig op i de bagerste tarmafsnit, især hvis hesten ikke drikker nok eller bevæger sig mindre. Halmen danner en prop og foderet kan ikke komme videre. Hesten får ondt og hvis ikke man opdager det er det skæbnesvangert. Behandlingen består oftes af motion, olie, smertestillende og godt grovfoder.

download-6

 

Orm:

Kan også give kolik. Man skal derfor have taget gødningsprøve jævnligt af sin hest. Har hesten orm, skal den have en ormekur. Det koster ikke alverden.

download-6

Tegn på kolik:

En urolig hest, der smider sig, ruller sig, ser utilpas ud, vender hovedet og kigger ned mod maven, bider måske i luften og virker irritabel, sveder, har høj puls. Det kan være svært at få hesten op hvis den har lagt sig.

images-1 download

 

Kilder:

Den Store Foderbog, Af Dyrlæge Nanna Luthersson. Udg. 2004

Politikkens Bog om hestens pasning og pleje. Udg. 2006

Hesteejerens Håndbog, Af Colin Vogel, Udg. 2005

Hestehold -En Grundbog. Af Erik Clause, Jørgen Falk-Rønne og Egon Fræhr. Udg.i 2014 af Landscenter for Heste